duminică, 7 iunie 2015

Dumetie in Muntii Rodnei

E vara, deci s-a deschis sezonul de drumetii montane. Nu ramane altceva de facut decat sa iti pui bocancii in picioare, rucsacul in spate cu ceva de-ale gurii, o haina de ploaie si hai la deal. Timpul frumos de sambata a indemnat la drumetie. Nu am avut nimic propus pentru sfarsitul de saptamana si cum ceilalti parteneri obisnuiti ai mei, de drumetie, erau ocupati care pe unde, mi-am zis ca o stau cuminte acasa sa imi mai rezolv din problemele marunte care se aduna peste saptamana. Nu am avut acest noroc. Vineri dupa-masa ma suna un amic cu care am mai facut drumetii cu timp in urma, si ma intreaba daca am chef sa facem o iesire in Muntii Rodnei. Nu am nimic  impotriva. Ii zic lui Dragos sa isi pregateasca si el bagajul pentru maine, daca are chef de o iesire. Ioan Andresi, amicul meu imi zice ca o sa le propuna si altor doritori de drumetii sa vina ca sa marim gasca si ne intalnim dimineata intr-un punct anume din Bistrita. Zis si facut.
Dimineata pe la ora 7 suntem la locul stabilit, dar nu apare decat Nelu. Nu-i bai, buni suntem si astia. Hai la drum. Pornim spre Nasaud si mai departe catre Rebrisoara unde o luam la stanga spre Rebra, Parva si tot inainte. Drumul e bun, reparat si asfaltat. Mergem asa vreo 16 -17 km, iar la un moment data asfaltul se termina, dar se poate continua. Tinta noastra e Varful Detunatei 1753 m, si inca doua varfuri vecine.

 Podoabe ale naturii

 Intentionam sa vizualizam culmea sudica cu varfurile Nedeia Taranului, Rabla, Laptelui pe care am admirat-o din partea cealalta acum doua saptamani cand am fost la Poiana cu narcise de pe Muntele Saca. 

Unul dintre obiectivele noastre

Pe langa asta suntem curiosi daca rhododendronul a inflorit. Acum doua saptamani erau ici colo cateva tufe rozalii.

Ne inchinam in fata naturii

 Ajungem la intersectia cu drumul forestier Izvorul Scaricelei, mai la vale de Izvorul Negru, pe un drum care este bine amenajat, cu macadam si urcam pe el cat putem, aproximativ un km si jumatate. Unde nu mai putem inainta lasam masina pe marginea drumului cat mai pe margine, urmand sfatul unor muncitori, ca in zona se incarca lemn si sa nu incurcam activitatea. Ne luam bagajul in spate si la drum. O portiune mergem pe un drum forestier dar la un moment dat drumul incepe sa urce pe paraul Izvorul Scaricelei, nu e prea comod dar nu avem de ales.
 Urcam pe parau cam 1 km si la o intersectie de ape parasim valea principala si o luam la stanga tot prin apa. 
Eu ma descuc bine ca nu plec de acasa fara bete de treking care ma ajuta foarte mult sa gasesc loc unde sa pun piciorul ca sa nu ma ud, in schimb Dragos si Nelu merg mai anevoie. Dupa cateva sute de metri Nelu propune sa urcam pe versant parasind firul apei. Sunt de accord si o luam pieptis prin vegetatia inalta si umeda.
 Niste pastravi ...

 La cateva zeci de metri, in padure e mai bine fiindca dispar plantele care cresc pe malurile paraului si putem inainta mai cu spor.
Uitandu-ma la Tibles in departare ...

Depasim cateva drumuri forestiere care taie padurea de pe versant in zig-zag si ne apropiem de zona unde alterneaza golul alpin cu padurea.
... am uitat pantalonii ...
 Mai avem de urcat cateva sute de metri si suntem in culme intre Varful Detunatei si Vf. Bulgarelui. Privelistea care se deschide in fata e magnifica. Ne odihnim putin ca sa ne mai tragem sufletul si sa ne orientam folosind hatra si busola.

Orientare cu ajutorul hartii.



Gentiene ... si bocanc


 Dupa ce ne mai revine putin suflu pe care l-am cam pierdut urcand le deal ne indreptam spre varful Detunatei unde servim masa mult asteptata si facem o pauza mai prelungita cu o sedinta foto in meniu. 
noi ... astia
Abandonam Detunata si coboram spre Tarnita Scaricelei de unde intentionam sa urcam si Varful Scarisoara 1692 m, iar de acolo spre Varful Craiu 1659 m. Din Tarnita Scaricelei urmam marcajul BA pe care l-am intalnit pe vf. Detunatei, marcaj care abia se mai vede (ar trebui refacut), si ocolim Scarisoarea prin dreapta, prin padure pe o poteca foarte relaxanta. Aproape de iesirea din padure parasim poteca deoarece aceasta continua pe sub varf si noi o luam la stanga prin umbra padurii spre varf. Ajunsi sus, luam cateva cadre din mers si continuam spre varful Craiu sau Craia, cum apare pe unele harti. 
Detunatei si Scarisoara

Aici facem o pauza mai lunga pentru o sedinta foto si putem vizualiza tot traseul parcurs. Fiind punctul terminus al traseului facem cale-ntoarsa pe curbe de nivel, ca sa nu revenim pe acelasi drum evitand plictiseala. La intrarea in padure regasim marcajul imbatranit si aproape invizibil. Ajunsi in Tarnita Scaricelei, Dragos descopera un izvor care ne ajuta sa refacem provizia de apa. Dupa un scurt popas reluam coborarea. Nelu ne provoaca la aproximarea timpului necesar coborari. Fiecare cu parerea lui. Coboram lejer aproape in linie dreapta pana intalnim drumuri forestiere care taie muntele si le urmam. Ajungem din nou la paraul Izvorul Scaricelei care ne conduce spre locul unde am lasat masina. 

Tot pa parau la vale 


Totul e in regula aproximarea facuta de Nelu e gresita cu 10 minute. El spusese ca avem nevoie pentru a cobora de 2 ore 30 minute si am ajuns cu 10 minute mai repede. Spalam bocancii in parau, ne imbarcam si la drum ca indata ii seara. 

Varful Craia 1659 m

Obiectiv atins, trei varfulete cutreierate, tufe de rhododendron admirate, o multime de fotografii pe care va invit sa le admirati. Se poate vedea traseul la  http://www.mapmyhike.com/workout/1017228827 Asta e. Ture faine in continuare.





























Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu